• Partiohackathon innosti ohjelmointiin

  Teksti on julkaistu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Heppu-lehdessä joulukuussa 2014. Kuvat Anna von Zansen & Pentti Hämäläinen.

  Pääkaupunkiseudun Partiolaisten IT-toimikunta järjesti Partiohackathon-tapahtuman 24.-26.10.2014 Kiljavalla. Ohjelmointi on nykypäivän kansalaistaito — kaikista ei tule koodareita, mutta kaikkien olisi hyvä jonkin verran ymmärtää teknologiaa, jonka ympäröimänä elämme. Lisäksi ohjelmointi on hauskaa ja sopii kaikille!

  IMG_2771.JPG

  PäPan IT-toimikunta järjesti viime keväänä ohjelmointipajan tarpojien taitopäivässä. Koodinpätkien ohella pajassa suunniteltiin esimerkiksi mobiilisovelluksia ja pelattiin roborallia, eli ohjelmoitiin kaveria liikkumaan ja toimimaan ohjeiden mukaisesti. Siitä kai se idea sitten lähti! Partiohackathon-tapahtuman tavoitteena oli innostaa samoajia ja vaeltajia IT-kehitysprojekteihin sekä lisätä ohjelmointitietoutta lippukunnissa.

  Ruokalistat kännykkään, partioslangi haltuun ja helpotusta partiobyrokratiaan

  Ohjelmointi on ongelmanratkaisua ja arjen helpottamista, leikkisää ja haastavaa, loogista ja hauskaa – jollekin jopa runoutta. Miten saisi pääkaupunkiseudun koulujen ruokalistat kännykkään? Miten retkilaskuri voisi helpottaalippukuntien paperityötä, vuosiselosteita ja jänkäsusien hakemista? Miten partion järjestelmät voivat helpottaa lippukuntien arkea? Miten pelillistää partioslangin opettelu? Näihin kysymyksiin vastasivat osallistujat – toistakymmentä koodauksesta innostunutta tai jo ohjelmointia harjoitellutta nuorta ja aikuista. Osallistujat jakautuivat 2-4 hengen ryhmiin, joissa he itse suunnittelivat haluamansa mobiilisovelluksen tai järjestelmän, jonka toteuttivat viikonlopun aikana tiimityönä koodauskummien tuella.

  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

  Mukana oli vasta-alkajia, jotka viikonloppuna pystyttivät ensimmäiset serverinsä sekä koodauskonkareita, jotka viikonlopun aikana oppivat lisää tiimityöskentelystä ja softan suunnittelusta. Koodailun lisäksi osallistujat kuulivat mielenkiintoisia puheenvuoroja ammattikoodareilta, aiheina esimerkiksi käytettävyys, pelillisyys, versionhallinta, ohjelmistoarkkitehtuuri, tietoturva ja kansainvälisyys IT-projekteissa. Kalvosulkeisten lisäksi tapahtumassa keskusteltiin paljon ja tehtiin käytännönläheisiä harjoitteita eri aiheista. Oli tosi mielenkiintoista kysyä kaikkea, mikä koodinpätkissä askarruttaa ja kuulla käytännön case-esimerkkejä oikeiden koodarien arjesta! Lisäksi parannettiin partion IT-maailmaa ja visioitiin lippukunnan arkea helpottavia sovelluksia.

  Yhdessä uuden oppimisen äärellä

  Tapahtuman ilmapiiri oli innostava ja vaikutti siltä, että jokainen oppi jotakin uutta toisilta! Partiohackathonin mahdollisti piirin IT-toimikunta sekä tietoiskun pitäneet asiantuntijat ja yritysyhteistyökumppanit, joilta saatiin vinkkejä käytännön toteutukseen ja koodailukisan palkinnot. Palautteen perusteella Partiohackathon oli täysi kymppi — tästä on hyvä jatkaa! Olethan sinäkin ensi vuonna mukana?

  Kokeile koodausta vaikka partiokokouksessa!

  Koodaustunti.fi
  Koodikirja.fi
  Codecombat.com
  Codeacademy.com
  Koodi2016.fi
  Hourofcode.com
  Scratch

  IMG_2271.JPG

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *