• Koodaustunti

  Koodaustunti kutsuu!

  Koodaustuntia vietetään 9.-15.12.2013 välisenä aikana, missä vaan, milloin vaan. Tosi siisti juttu: jokainen voi osallistua, innostua ja onnistua! Mua on harmittanut, miksi opin nettisivutekniikoita / ohjelmointia vasta näin aikuisena (samaan hengen vetoon totean kuitenkin, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan!). Toivonkin, että jokainen lapsi tai nuori pääsee viikon aikana tutustumaan koodaamiseen / ohjelmointiin / tietojenkäsittelyyn – pintaraapaisukin saattaa innostaa jatkamaan ja ainakin tunnin aikana huomaa, ettei ohjelmointi ole mitään tähtitiedettä, johon vain nörteimmät pystyvät. Tässä pari vinkkiä, miten aloittelijakin voi haukata ekan palan ohjelmoinnista!

  Ja opettajat: rohkeasti vain mukaan kokeilemaan oman ryhmän kanssa!

  Lisää koodaustunnista löydät:
  Computer Science Education Week (englanniksi)

  Koodaustunti (täällä vinkkejä ja linkkejä)

  Tuumasta toimeen pääset vaikkapa täällä! Ja edistyneemmille Codeacademy

  Ois kiva osallistua, miten alkuun?

  Tässä kokemuksiani yhdestä Code.org -sivustolla olevasta harjoitusmateriaalista. Sopii hyvin ihan nollasta aloittaville! Huippumateriaali aloittelijoille ihan ala-asteelaisista aikuisiin! Sopii myös yksin tehtäväksi.

  Tämä sivusto sopii tosi hyvin aloittelijalle, on helpompi päästä liikkeelle (ihan nollasta) kuin esim Scratchin kanssa. Voin toisaalta kuvitella, että Scratch on palkitseva niille, jotka jo osaavat vähän. Scratchistä olen aiemmin kirjoittanut oppimispäiväkirjaani täällä.

  learncode_nakyma

  Otin screenshotin, josta näkyy, mitä sivustolla pitää tehdä. (Myös alkuvideo selvensi hyvin asetelmaa, mutta taisi olla vain enkuksi. Alakoululaisten voi olla vaikea tajuta enkun kielisiä videoita, mutta ope voi opetuskielellä tietty kertoa saman. Yläkoululaisillehan tässä on tapa integroida vieraan kielen opiskelu osaksi tuntia!) Tykkäsin kovasti siitä, että tavoite on koko ajan näkyvillä (usein koodiharrastukseni parissa musta on tuntunut, että hukun toiminnallisuuksiin, vaihtoehtoihin ja kysymyksiin). Ihastuttavaa ja innostavaa oli tutkia ”näytä koodi”-nappulasta, miltä se mun tuotos ihan oikeasti näyttää!

  learncode_1suoritettu

  Havainnollista oli, kun raahasin toimintoja ja klikkasin ”suorita”, näin miten koodini etenee. Se auttoi huomaamaan mahdolliset ongelmat logiikassani.Mainiota oli että sai yrityksen ja erehdyksen kautta palautetta, kokeilin uusiksi ja tajusin mitä piti korjata. On myös hyvä, että on rajattu määrä lohkoja käytettävissä (vaikkakin vähän jo osaavat voisivat nauttia vaihtoehtoisten tapojen löytämisestä) Aloittelijoille tämä kuitenkin toimii hyvin, ei ole liikaa valittavaa. Sitäpaitsi on vain loogista oppia toisto-rakenteet (loopit) kun jo osaa tehdä ”manuaalisella” tavalla saman asian. Tehtävän suorituksen jälkeen sai ihailla koodia ja samalla oppi faktoja, esim. mitä se javascript on. Kiva!

  learncode_toisto_ehto

  Aikaa harjoitteluun meni noin tunti (puuhasin samalla muuta, enkä huomannut tarkkaa ajan kulua), mutta ajattelen että kirjautumalla käyttäjäksi pääsee varmaan käsiksi tuotoksiina myös jälkikäteen. Tällöin voisi innostua koulussa ja jatkaa harjoittelua kotosalla tai myöhemmin. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *