• Gone with the code — Kieltenope opettelee koodaamaan

   

  [polldaddy poll=7530541]

  Taustaksi: olen työskennellyt Ylioppilastutkintolautakunnan Digabi-projektissa helmikuusta 2013 lähtien. Kieltenopettajan taustalla täytyy todeta, että hommat ovat olleet yllättävän teknisiä ja monella tapaa jopa hämmentäviä: SQL kannasta tietojen hakemista ja bootattavia Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä, kytkimiä, verkon rakentamista ja palvelimia, tietoturvaa ja kokonaisarkkitehtuuria. Paljon uutta ja ihmeellistä, välillä hengästyttävää mutta myös tosi innostavaa ja kiinnostavaa.

  Näin kieltenope aloittaa koodaamisen!

  Aloitin tänään koodaamisen! Aloitin Codeacademylla ja Scratchillä. Tässä kerron, miten pääsin alkuun! Kaikki tapahtui kovin vauhdikkaasti ja kannustavalla tavalla! Suosittelen kokeilemaan!

  Rails Girls oli keväällä ”lehdessä” ja törmäsinkin juttuun somessa.

  Olen aiemminkin ihastellut Rails Girlsin positiivista otetta ja harmitellut, etten ole päässyt aikataulujen vuoksi mainioihin workshopeihin. Lue lisää!

  Koodausta opettaville linkkivinkki

  Aloin miettimään, mitä oikeastaan on ohjelmointi ja miten ollaan reikäkorteista siirrytty nykypäivään. Tässä lyhyt historia

  Somesta apua ja vinkkejä

  Päätin kysellä IT-kamuiltani vähän vinkkiä somessa ja googlailin, mistä voisin lähteä liikkeelle. Yllätyin, miten paljosta olen jäänyt paitsi: miten voi olla mahdollista, että olen suorittanut useamman tutkinnon ja viettänyt vuosikausia koulun penkillä, mutta missään ei ole käyty yhtäkään tuntia ohjelmointia? Entä miten järjestömaailmassa ja vapaaehtoistyössä tehdyt tunnit eivät ole valmentaneet kuin someen ja blogaamiseen? Tai ehkä jollain tavalla ovatkin. Joka tapauksessa päätin ryhtyä tuumasta toimeen!

  Scratch opettaa logiikkaa

  Välittömiä tuloksia sain aikaan Scratchilla, johon löytyy mainio opas. Aluksi ohjelma tuntui vähän lapselliselta, mutta toisaalta oli huippua ihmetellä jotakin niin yksinkertaista. (Ja kyllä, sen oletuksena olevan kissan saa vaihdettua miksi haluaa). Scratchia käyttämällä virittäydyin ehtoihin ja ihailin miten pallo liikkui annettujen komentojen mukaisesti.
  Ohjelman saa ladattua omalle koneelle
  Opas

  HTML tutuksi

  Sain vinkkejä, että kannattaa aloittaa ”web fundamentals” opiskelu Codeacademy käyttäen. Näitä kikkoja tarvitaankin joka päivä!

  Tartuin tuumasta toimeen! Codeacademyyn voi kirjautua vaikkapa Googlen tai Twitterin tunnareilla. Sitten lähdin tutustumaan HTML:n saloihin! Yllätyin kun tajusin, miten paljon jo osaan kirjoittaa väkästen sisään ja kuinka loogista kaikki lopulta olikin. Tagit (ne väkästen sisään tulevat jutut) täytyy aloittaa ja lopettaa jne. Opiskelussa kannustavalta tuntuivat ”badget” ja palaute onnistumisesta. Ongelmaksi mulla nousi ennen kaikkea se, että kikkailin ja koodailin ennen ohjeiden lukemista niin vauhdilla, että tein vääriä juttuja opetusohjelmani mielestä, hups!

  Tässä lyhyt yhteenveto oppimispäiväkirjan tavoin talteen (” tagin ympärillä on < tai >):
  Aina pitää olla < head > ja ”body”
  Kun avaat tagin, muista sulkea se! tekstiä tai otsikko
  Sivun nimi tulee ”headiin” tagilla ”title”
  ”Bodyyn” saat eritasoisia otsikoita niin, että ”h1” on suurin ja ”h6” pienin
  ”Strong” tekee pulleaa tekstiä, ”br” vaihtaa rivin ja ”p” kappaleen
  ”img” tuo kuvat vähän poikkeavasti, alku ja loppu ovat yhdessä, kuvan nettiosoite ”src=” jälkeen Jokaisella kuvalla on nettiosoite, se löytyy oikeaa hiirtä klikkaamalla ”copy image URL” eli ”img src=http://tähänosoitejossakuvaasuu.fi /”
  ”a” taasen lisää linkin, ja sen parina käytetään ”href=” ja taas alku ja loppu kirjoitetaan tällä tapaa ”a href=”http://linkinosoite.fi”” Tähän sana johon on tarkoitus linkata ”/a”

  Asiasta kukkaruukkuun: Badgejen kannustavuudesta, osana arviointia ks. aiempi blogikirjoitus

  Tässä muuten mainio yhteenveto HTML5

  Lopuksi

  Toivoisin, että nykyajan lapsille ja nuorille opetettaisiin, miten ratkoa arjen ongelmia ja haasteita tieto- ja viestintätekniikan avulla ihan samalla tavalla kuin käyttämään vieraita kieliä ja arjen matematiikkaa. Pari tuntia koodausta ei olisi huono eväs maailmaan lähtiessä! Monelle ohjelmointi saattaa olla samanlainen itseilmaisun keino, kuin tanssi, maalaaminen tai leipominen jollekin. Kaikkea tätä tarvitaan!

  20131103-174228.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *